FAQ

SOeScalade Nederland stelt zich ten doel steeds zo goed mogelijk presterende schoenen af te leveren. Waar nieuw rubber komt, wordt eerst het oude rubber verwijderd. Onder de voorste helft van de schoen worden nieuwe zolen aangebracht.

Als je specifieke wensen hebt, dan kun je dat aangeven door een briefje in een schoen te stoppen met het verzoek.

Een klein stukje zool/neus van de schoen laat een beetje los op de naad. Wat moet ik doen?
Je kunt er het beste snel bij zijn en dit direct met secondenlijm repareren voordat het verder opengaat. Heel makkelijk is het als de spleet klein is, zeg 1 cm. Dan is het een minuutje werk: Secondenlijm in de spleet. Aanduwen en overmaat met een doekje weghalen (als er teveel op zit duurt het harden veel langer). Dan doekje erop opdat je vingers niet vastlijmen, wat overigens niet zomaar gebeurt. Eén hand in de schoen en met de andere op de doek drukken. Een minuut of zo vasthouden (bij vochtig, warm weer gaat het sneller). Grotere stukken moet je in meerdere etappes lijmen, maximaal 2 cm per keer. Probeer echter zo geen gaten te repareren in het rubber van de neus. Dat werkt niet goed en zit bij latere reparaties in de weg. Laat ze gewoon verzolen, want daar zijn ze dan rijp voor.

Wanneer is het beste moment om mijn schoenen te laten verzolen?
Het beste is het wanneer je je schoenen laat verzolen wanneer de neus nog goed is. Daarvoor moet je kijken naar de naad tussen de neus en de zool. Wanneer die naad niet meer recht loopt, maar een beetje terugwijkt naar onder, ben je het rubber van de neus aan het verslijten. Laat je je schoenen verzolen bij het eerste teken van terugwijken van die naad, dan hoeven alleen maar de zolen vervangen te worden, is het resultaat mooier en houdt het beter.
Meestal is dat echter niet haalbaar. Op de klimmuren waar bijna alle Nederlanders het meest op klimmen slijten de neuzen snel. Ook goed is wanneer het leer/binnenwerk van de schoen nog heel is. Dan wordt ook de neus vervangen. Het oude rubber wordt verwijderd, dus het doet er niet toe hoe dat rubber er uit ziet.

Kan mijn schoen nog verzoold worden?
Bijna altijd wel. Echter, de levensduur van gerepareerde schoenen met gaten in het leer/binnenwerk is vaak wel korter. Bij spleetvormige gaten in het leer, ontstaan doordat de naad van het binnenwerk kapot is, komt er na het verzolen veel spanning te staan op het nieuwe rubber over het gat. Om dit tegen te gaan worden dit soort gaten door ons eerst gerepareerd met een extra stukje rubber. Dit werkt goed bij gaten tot ongeveer 3 cm. Kleine ronde gaten in het leer (tot ½ cm) vormen ook geen echt probleem. Maar bij grotere gaten, waarbij er veel leer is weggesleten, kan niet gegarandeerd worden dat de vorm van de verzoolde schoen volledig onveranderd blijft. Omdat ook de duurzaamheid van schoenen met zulke grote gaten niet zo goed is, raden wij het verzolen van deze schoenen af.
Schoenen zijn ook slecht te repareren wanneer door heel veel zweet het leer van de schoenen aangetast is (te herkennen door het hard worden van het leer als je de schoenen eens goed laat drogen), of wanneer ze een stijve binnenzool hebben die gebroken is.

Hoe vaak kan een schoen verzoold worden?
Als je je schoen op tijd laat verzolen (dus voordat er grote gaten in het leer zitten) kan het meerdere keren. Na enkele keren verzolen neemt de stijfheid van de schoen echter af en worden het meer slofjes. Twee keer is normaal.

Worden mijn schoen kleiner van het verzolen, of kunnen ze wat kleiner gemaakt worden?
Nee. Er wordt nieuw rubber om de oude ‘sok’ gelegd, wat de schoenen een iets krapper gevoel geeft, alsof ze weer wat nieuwer zijn. Echter het verzolen kan en hoort de grootte niet te veranderen.

Kan de neus van mijn schoenen vernieuwd worden?
Ja, SOeScalade Nederland vernieuwt meestal (tenzij evident niet nodig) de rand van de haar aangeboden schoenen.

De vroeger stijve binnenzool van mijn schoen is stuk (de schoen ‘knakt’ door op één plek).
Dan heb je pech. Deze schoenen kunnen beter niet gerepareerd worden omdat na reparatie alle spanning op die ene plek komt.

Verzoolt SOeScalade Nederland ook andere schoenen?
Ja. De voorkant (alleen de voorkant) van elke schoen kan voorzien worden van een klimzool en -neus. Handig voor een klimmetje naar het begin van een route, of voor het geven van instructie, of routebouwen. Scheelt pijnlijke voeten.

Ik heb last van zweetvoeten. Wat kan ik daar tegen doen?
Luchten. Na elke touwlengte/route je schoenen uittrekken. Een goede gewoonte. En stop je schoenen vooral niet in een plastic zak. Dat gaat broeien, is daardoor slecht voor het leer en verergert de stank in grote mate. Doe je schoenen ook niet in de wasmachine. Dit kan heel slecht uitpakken.
Een schoenendeodorant is een prima oplossing voor zweetvoeten. Wij raden de schoenendeodorant van Scholl aan. Daar hebben we de beste ervaringen mee. Deze is verkrijgbaar bij praktisch elke drogist.